Tajemnice kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

restauracja dania kuchni polskiej Kraków

Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego przeróżne obyczaje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które stereotypowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najistotniejszym i w największym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma naprawdę dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest smakowita i sycąca.