Warto spróbować dania kuchni staropolskiej

Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezmiernie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak szablonowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film