Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów oraz duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe potrawy włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. jemy w restauracji Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, ravioli i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film